Informații TurismOlteniaUnde Călătorim

Oltenia

Oltenia, leagăn de latinitate

Oltenia, deși mai puțin cunoscută, este de o complexitate surprinzătoare; aici găsim nenumărate mănăstiri și schituri, stațiuni cu „ape care fac minuni”, sate cu vechi biserici de lemn, peșteri, defileuri și chei minunate.

Oltenia dispune de condiții foarte bune pentru o dezvoltare turistică de succes datorită poziționării, reliefului variat, monumentelor și pitorescului zonei. Include 5 județe: Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Vâlcea, cu 40 orașe și 11 municipii și are “capitala” la Craiova.

Oltenia Masa Tacerii Targu JiuZona turistica Oltenia se bucura de o apreciere mai mare privind potențialul turistic pentru urmatoarele atracții:

 • Localități cunoscute: Craiova, Râmnicu Vâlcea, Drobeta-Turnu Severin, Târgu Jiu
 • Stațiuni balneo-climaterice: Căciulata, Călimănești, Olănești, Govora
 • Complexul sculptural Brâncuși : Coloana Infinitului, Masa Tăcerii, Poarta Sărutului
 • Mănăstiri: Mănăstirea Cozia, Mănăstirea Tismana, Mănăstirea dintr-un lemn, Mănăstirea Lainici
 • Elemente de gastronomie: cârnați, praz, vin de Drăgășani, zaibăr, pepeni roșii șamd

Geografie – Localizare – Oltenia

Oltenia este așezată în partea de sud-vest a României și acoperă cam 12.25% din suprafața țării.
Vorbind din punct de vedere etnografic, puțini știu că Oltenia este vechea provincie romană Dacia Malvensis, (Malva fiind capitala ) teritoriul din sud-vestul României străbatut de râul Olt. Este delimitată de Dunăre la sud și vest, de Carpații Meridionali la nord și de limesul roman Transalutanus (Turnu Măgurele, Roșiori, Pitești, Curtea de Argeș) la est. Mai cuprinde însă și zone din vestul județului Teleorman (la vest de Alexandria), zona Piteștiului precum și Valea Timocului.

Istorie neștiută de mulți

Oltenia a constituit unul din leagănele civilizației daco-romane și românești, istoria Olteniei ca și regiune începând odată cu cucerirea romană.
Oltenia este particularizată de restul României doar prin structura populației, caracterizată printr-un grad de latinitate mult mai profund decât în restul regiunilor istorice.
Faptul că romanizarea a fost extrem de accentuată este demonstrat și de poziția strategică aleasă de romani pentru colonizare, descoperirile masive de monedă romană, unelte agricole, fibule si ustensile de tot felul, arme, castre.
Plus, alt indiciu care vine să susțină acest fapt este utilizarea frecventă a perfectului simplu în vorbirea populară. Acest timp gramatical este un timp al verbului specific doar limbilor de origine latină.

Atracții turistice

În multitudinea de atracții turistice din Oltenia găsim atât atracții cu caracter geografic, natural ( ce țin de relief, floră, faună), cât și cu caracter antropic, uman ( monumente, elemente de folclor, instituții cultural-artistice, șamd).
Elementele geografice:

 • Munții Olteniei, cu Grupa Parâng și Grupa Retezat-Godeanu
 • Podișul Mehedinți și Podișul Getic, cu numeroasele peșteri caracteristice ( Peștera Topolnița, cu numeroase formațiuni carstice spectaculoase, Peștera Muierilor, locuită din cele mai vechi timpuri, Peștera Tismana, Peștera lui zamolxe, Peștera polovragi, Peștera Cloșani, unde puteți afla mai multe despre lilieci)
 • Podul natural de la Ponoare ( Podul lui Dumnezeu- “o imensă arcadă carstică, rămasă prin prabușirea tavanului unei peșteri”)
 • Calimanesti CaciulataMuzeul Trovanților, din Costești, Vâlcea, sau “pietrele care cresc”, formațiuni de siliciu pietrificat, care cresc sub formă de tuberculi de piatră
 • Cheile Sodoholului, în comuna Runcu, Județul Gorj (în zonă s-a filmat filmul Mărgelatul, cu Florin Piersic)
 • Cheile Oltețului, ușor de parcurs, dar spectaculoase
 • Defileul Jiului
 • Izvoarele cu ape minerale cu care Oltenia este cea mai “norocită” din toate zonele țării, localizate în stațiunile Călimănești, Căciulata, Olănești, Govora, Ocnele Mari- Ocnița, Săcelu și Bala

Statiunea de ski Rânca – Oltenia

 • Rânca, stațiune de schi în curs de dezvoltare, la altitudine de 1600m, la poalele Vârfului Păpușa. Se află la  18 km de orașul Novaci, în județul Gorj, pe șoseaua Transalpina (DN67C) și dispune de mai multe pârtii de începători cu nocturnă, de nivel mediu și una de avansați, dar și baby ski cu nocturnă. Se poate practica și snowboarding, săniuș, schi de tură. Mai nou există și snowmobile. Sporturi de vara: trasee montane, atv, parapanta, off road, moto, cicloturism, canyoning, rafting, pescuit sportiv si vanatoare, water walking ball, summer tubing. Este o alternativă bună pentru cei care s-au săturat de aglomerația de pe Valea Prahovei din vârf de sezon.

Ski Ranca

 

 • Pădurea de liliac de la Ponoare ( liliacul înflorește în prima parte a lunii mai și oferă un spectacol alb-violet cu un parfum deosebit). Aici în fiecare an se organizeaza Sarbatoarea liliacului, care se sărbătorește oficial din anul 1965
 • Parcul Național Cozia
 • Parcul Natural Porțile de Fier
 • Podul lui Dumnezeu (Podul Natural de la Ponoarele) este unicul pasaj natural rutier funcțional la nivel național, traversat de DJ 670 Baia de Aramă-Drobeta Turnu-Severin, fiind un vestigiu al Peșterii Podului ce a rezultat prin surparea tavanului acesteia. Cel mai mare pod natural al țării și al doilea ca mărime în întreaga Europă (30 m lungime, 13 m lățime, 22 m înălțime și 9 m grosime), este singurul din lume deschis traficului rutier (inclusiv de mare tonaj)

Elemente istorice și religioase

Cu caracter de unicitate- culele , case boierești fortificate, de la Măldărești, Groșerea, Cula Greceanu, Glovova, cula lui Cuțui, cula lui Cornoiu sau cula lui Tudor Vladimirescu

 • Casa Băniei, Casa Glogoveanu, Casa lui Anton Pann
 • Manastirea HorezuMănăstiri: Mănăstirea Horezu ( sau Hurezi)- “capodopera artei, arhitecturii, sculpturii si picturii din întreaga arie monastică a sud-estului european”, ctitorită de Constantin Basarab, Mănăstirea Vodița, Mănăstirea Tismana, Mănăstirea Cozia, Mănăstirea Topolnița, Mănăstirea Govora, Schitul Ostrov ( unde s-au călugărit soția lui Neagoe Basarab și mama lui Mihai Viteazul), Mănăstirea Dintr-un Lemn, Mănăstirea Surpatele( unde Anton Pann a compus muzica la ”Tatal Nostru”), Mănăstirea Călui, Mănăstirea Sadova, Mănăstirea Arnota ( unde este înmormântat voievodul Matei Basarab), Mănăstirea Frăsinei, Mănăstirea Dealul Mare, Mănăstirea Sfânta Ana.

Elemente culturale

Oltenia turistică are un caracter unic datorită operei lui Constantin Brâncuși,care se gasește și la Craiova, și în Ansamblul monumental de la Târgu Jiu. În Târgu Jiu găsim:

 • Masa Tăcerii (pe care Brâncuși o vedea ca o alta nouă Cină cea de taină)
 • Poarta Sărutului ( simbol al iubirii eterne) și
 • Coloana infinitului (ca simbol al nemuririi sufletului și învierii trupului).
  Elemente cu caracter etnografic
 • Covoare- Oltenia este locul unde, se pare, se țes cele mai frumoase covoare românești
 • Costume naționale- aici se cos costume naționale vestite atât pentru culorile lor vesele ( celebrul “roșu” de Tismana), cât și pentru combinația de motive geometrice și vegetale
 • Olărit- aici se modelează cele mai apreciate obiecte de ceramică din țară, cea mai celebră fiind ceramica de Horezu. Formele amintesc de perioada neolitică,cu figuri și imagini de păsări (“cocoșul de Horezu”). Culorile specifice sunt „verdele de Vlădești”,” negrul la Lungești” și „galbenul de Horezu” și ornamentele specifice – spirală, șarpe, val.
 • Folclor- aici avem celebrele doine oltenești, balade ( Balada lui Iancu Jianu, Balada lui Novac, etc)
 • Dansurile – sârba, bordeiașul, alunelul, Banu Mărăcine și celebrul Călușarul- milenarul dans al soarelui, intrat în patrimoniul UNESCO

Cazare în Oltenia

Oltenia nu “prinde podiumul” în ceea ce privește numărul și posibilitățile de cazare, însă are un potențial destul de mare. Oportunitățile sunt de valorificat, mai ales dacă se îmbină turismul cultural cu cel recreațional, și poate și cu cel balnear.
Cu toate acestea, există o schimbare în bine în ultimii ani, mai als la nivel de pensiuni. Există spații de cazare mai variate mai ales în zona orașelor mai mari. Urmează apoi stațiunile balneo-climaterice și stațiunea de schi Rânca.
Cu toate acestea, dacă sunteți în plimbare prin țară și vreți să vizitați Oltenia, acum știți că există o grămadă de locuri frumoase aici.

Tag-uri
Vezi mai mult...

Articole Recomandate

Poate sunteți interesat și de:

Close
Back to top button
Close